Antirasistiskt forum 19 April

Den högerpopulistiska våg som sveper över Europa kan inte betraktas avskilt från de partier som enbart profilerar sig som främlingsfientliga, men det går inte längre att studera dem isolerat och tro att de utgör hela problemet. Förutom de partier som profilerar sig som främlingsfientliga ser vi nu en allmän tendens där högerpartier under sken av att ”svara på en opinion” närmar sig öppet främlingsfientliga ståndpunkter.

Väljare står ofta till vänster om partierna i socioekonomiska välfärdsfrågor och till höger om dem i sociokulturella moral-, straff- och flyktingfrågor. Istället för att enbart diskutera högerns ekonomiska politik och extremhögerns rasistiska populism kommer vi under forumet att försöka vända på perspektivet: diskutera de främlingsfientliga partiernas ekonomiska politik och högerpartiernas rasistiska politik.

Därför bjuder Tankesmedjan Konflikt tillsammans med flera andra till en heldag på ABF-huset i Stockholm för att diskutera vad Sverigedemokraterna och högerpartiernas rasistiska politik faktiskt är för någonting. Alla är välkomna att komma för att lyssna och diskutera nu på Söndag 19 april.

11.00-12.45 Sandlersalen
SVERIGEDEMOKRATERNA – BLÅA i EKONOMIN, GULA PÅ ARBETSMARKNADEN?

Sverigedemokraterna försöker ofta presentera sig som politikens underdog. Men var står de egentligen politiskt? Vilken realpolitik bedriver de i kommunerna? Skiljer sig de extremhögerpopulistiska partiernas ekonomiska politik – organisering av ekonomi, fördelning och arbetsmarknadsfrågor – från den etablerade högerns? Vilka röstar på Sverigedemokraterna och varför?

Föredrag och paneldiskussion med:
Petter Larsson
Petter Larsson är frilansjournalist för bl.a. Aftonbladet, EfterArbetet och Sydsvenska dagbladet där han bl.a. skrivit en artikelserie om SD.
Johan Lindman
Johan Lindman har granskat Sverigedemokraternas kommunala motioner och håller studiecirklar på temat för ABF Skåne nordost.
Petter Nilsson
Petter Nilsson är med i Tankesmedjan Konflikt.

13.00-14.30 Sandlersalen
BLIR DEN ETABLERADE HÖGERN BRUNARE?

Svensktest, skärpt flyktingpolitik och krav på ”gemensam värdegrund” – är den etablerade högern på väg att ta över högerpopulisternas agenda?

Föredrag och paneldiskussion med:
Ali Esbati
Ali Esbati är debattör, frilansskribent och tidigare debattredaktör för den norska tidningen Klassekampen.
Mia Sand
Mia Sand är med i Tankesmedjan Konflikt och ordförande för Vänsterns studentförbund.
Shora Esmailian
Shora Esmailian är författare och journalist på tidningen Arbetaren.

15.00-16.00 Sandlersalen
ANTIRASISTISKT ÖPPET FORUM

Diskussion om gemensamma strategier och presentationer av olika antirasistiska initiativ och projekt under våren som t.ex. Nyckelupproret på nationaldagen, SNAIV, Aktion mot deportation, EU-parlamentsvalet och initiativ kring EUs flyktingpolitik och det sk ”Stockholmprogrammet” under ordförandeskapet.

Arrangörer: Tankesmedjan Konflikt, Centrum för marxistiska samhällsstudier och Vänsterpartiet Storstockholms antirasistiska utskott.

  • Facebook
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Print

jesper

1 kommentar till Antirasistiskt forum 19 April

  1. Kristina Lindquist

    Strålande initiativ! Ser fram emot det.

Kommentera

Connect with Facebook