Därför demonstrerar vi i Salem

När Daniel Wretström dödades var Sveriges nazistiska rörelse i spillror. En upptrappad våldsvåg (mordet på Björn Söderberg, polismorden i Malexander) från deras sida mötte en våg av motstånd och interna splittringar slog deras rörelse i spillror. Daniels död var precis vad den nazistiska rörelsen behövde. Martyrer är en viktig del inom nazistisk ideologi och minnesstunderna blir ett effektivt sätt att rekrytera.

Salemfonden som arrangerar marschen är en frontorganisation för Info14. Den kända nazisten Robert Vesterlund var redan första året konferencier och info14:s inflytande över ”sorgemarschen” har bara vuxit sig starkare. De första åren definierades av enighet men under de senaste åren har bilden av splittring blivit det bestående. Info14 har med tiden gjort arrangemanget till en egen tillställning. Det är ingen sorgemarsch eller minnesstund det handlar om, det är den organiserade nazismens viktigaste rekryteringstillfälle.

Varje år har antifascister protesterat mot marschen som kommit att bli en viktig samlingsplats för den fascistiska rörelsen. Olika strategier för att stoppa marschen har provats med olika resultat. Men vikten av att inte låta dem stå oemotsagda är egentligen det viktigaste. Även om massprotesterna från det tidiga 90-talet inte känns troliga idag så är vårt motstånd lika viktigt. Att ge nazisterna en dag eller en gata är farligt nog då det i sig riskerar att normalisera deras samhälleliga närvaro.

Vi har lärt oss att vi inte kan lita på stöd från höger i antifascistiskt arbete. Deras motstånd mot fascism sträcker sig sällan länge än till skrivbordsstadiet och det är inte där fascismen föds eller blir farlig. Det är på gatorna och i människors vardag slagfältet ligger och det är där fascismen hittar sin styrka och gror sin hatpropaganda.

Trots ökande repression och hårdnat medieklimat har våra protester fortsatt och vår kamp för att få bort fascisterna från gatorna pågår fortfarande. Vår kamp är densamma nu som i 1930-talets Tyskland eller under Spanska inbördeskriget. En stark fascistisk rörelse är ett hot mot hela arbetarrörelsen, därför är arbetarrörelsens motstånd så viktigt.

Vi är i Salem inte för att vi tycker det är roligt att frysa eller att tjafsa med polisen utan för att vi tror på en annan värld. Vi är i Salem inte för att fysiskt konfrontera nazister utan för att stå upp för vår rätt att kämpa för ett annat samhälle. Vi är i Salem inte för vi tror att nazister är onda utan för att kunna föra vår politik.

Vi ses imorgon kamrater. Ta med varma kläder och minnet av Kulturhuset Cyklopen.

  • Facebook
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Print

1 kommentar till Därför demonstrerar vi i Salem

  1. Jonas

    Word. Vi ses i Salem, imorgon.

Kommentera

Connect with Facebook