Inför Ockupationsfestivalen i Lund

Philip Tanimura, utredare på stadsbyggnadskontoret i Malmö, beskriver i sin nya utredningen om befolkningstätheten och trångboddheten i Malmö vad som för oss andra varit allmänt kännegods. Människor ”bor trångt för att man inte har råd att dela upp sig på fler lägenheter”.

I rapporten fortsätter Tanimura att rada upp påståenden som inte borde överraska någon; ”boendetätheten är störst i socioekonomiskt utsatta områden och bland ekonomiskt svagare grupper”. Vilket avslöjar att det bara finns ett sätt att lösa bostadsbristen: bygga billigare bostäder!

Under veckan hölls också en ungdomsbostadskonferens i Lund på temat bostadsbrist. Bostadsbolag, kommuntjänstemän och politiker träffades under en dag och diskuterade bostadssituationen i Lund. När resultatet presenteras lyfter nog inte många på ögonbrynen. Bostadsbrist och ökad privatisering har lett till att främst unga med sämre ekonomi och osäkra anställningsvillkor har svårare att hitta ett boende när fastighetsägarna ställer allt högre ekonomiska krav.

Men medan somliga lägger energi på att skriva rapporter och diskutera det som vi alla redan vet så går andra till handling. Under den kommande helgen kommer en Ockupationsfestival att hållas i Lund. Ockupationsfestivalen kommer enligt arrangörerna att bjuda på gatufester, stora demonstrationer, massa småaktioner och självklart massockupationer. Taktiken är konfrontativt ickevåld. Inte kasta något, inte slåss – däremot ta sig runt, över och igenom poliskedjor .Thyra Skär som är med och arrangerar festivalen skriver i ett pressmeddelande att:

”Vi är inte rädda för kommunen eller polisen, det borde ingen behöva vara. Vi vill flytta in i deras tomma rivningskåkar och skadar ingen. Men sa fort vi gör det, river dem husen och försöker åtala oss för påhittade brott. Så länge vi inte har ett hus och så länge våra kamrater är brottsanklagade för att vara bostadslösa kommer vi köra på för fullt med festivalen. Nu tar vi hela jävla stan istället för att deppa.”

Vi på Dagens Konflikt tycker självklart att detta låter helt fantastiskt och har redan börjat packa våra väskor för att åka ned och hjälpa till att göra festivalen lyckad. Herman och Jesper kommer under helgen att försöka filma, fota, dokumentera och rapportera så ofta de kan. Under hela helgen kommer Dagens Konflikt att förvandlas till en fotoblogg direkt ifrån Ockupationsfestivalen. Följ med oss till händelsernas handlingens centrum!

Mer information:
Din guide till 165!
Oockupantscenen.se
Ockupationsnytt blogg
Motkrafts liverapportering

 • Facebook
 • Twitter
 • del.icio.us
 • Print

jesper

12 kommentarer till Inför Ockupationsfestivalen i Lund

 1. Apabapa

  Lycka till och ha det så skoj! Ser fram emot foton och rapporter.

 2. Ante

  Det finns alternativ till att bygga billigare bostäder. Se till att folk får råd med bostäder som finns genom att låta de behålla mer av sina pengar.

  Vem ska göra det billigare? De lärare och sjuksköterskor som måste betala hälften av vad äger i skatt?

 3. herman

  Nej, villaägare, byrådirektörer och webdesigners som annars slösar sina pengar på SUVar.

 4. Neoviolence

  Ante >>> Hela stadsplaneringen i Stockholm (ser ju likadant ut i alla större städer i Sverige) är ju sjuk, man vet att t.ex. unga inte har råd att flytta hemifrån till en vettig och framförallt billig bostad (dvs hyresrätt) men ändå fortsätter man med att bygga bostadsrätter som är allt för dyra för någon att flytta in i. Detta skulle ju inte ändras de minsta om man sänkte skatten med några ören.

 5. cee

  Ante>>
  Din modell har väl provats rätt friskt i USA där folk fick låna enorma summor utan att egentligen ha råd för att bo. Sen kraschade det hela och t.o.m. liberalhippien Johan Norberg erkände hyresrätternas stabiliserande effekt!

 6. sirius

  Grymt! Ses på 165!

 7. Krastavac

  Så jäkla tråkigt att man inte kunde åka ner. Heja heja!

 8. fattig tjej

  Det kommer bli årets händelse.

 9. Tuss

  Aaah, varför händer allt roligt så långt bort!?

 10. ante

  Varför byggs det då inte hyresrätter? Jo för att nuvarande regler på bostadsmarknaden gör det inte lönsamt med hyresrätter. Om man har en fri prissättning på hyresrätter så kommer det att löna sig. Nya lägenheter kommer dock alltid vara dyra eftersom de måste betala av sig snabbare. Ska de inte vara det måste någon annan betala så att någon bygger dem. Då kommer det kosta pengar för de som inte bor där, är det rättvist?

  Ja, en hel del lägenheter i Stockholm kommer att bli dyrare med fri prissättning. De i innerstaden säkert mycket dyrare. Men i kranskommunerna kommer det att bli billigare, mer ju längre från city man kommer.

  Ett pristak skapar en brist. Det är baskunskap.

 11. cee

  >>ante
  Bostadspolitiken är för viktig att överlämnas till marknadsekonomin. Om vi bygger hyresrätter i offentlig regi så slipper vi skenande hyror.

 12. Marlene

  Åh, vad roligt det låter! Bra jobbat!

Kommentera

Connect with Facebook