Intervju: Folkfronten

Den senaste tiden har våldet från den yttersta högern trappats upp något fruktansvärt. Efter att nazister anlagt mordbrand mot kulturhus och slagit ned antirasistiska flygbladsutdelare så har man nu försökt att bränna inne en småbarnsfamilj i Stockholmsförorten Högdalen. Därför väljer vi att publicera en intervju med en utav de mest våldsamma nazistiska organisationerna i Sverige, för att få en inblick i den värld som föder detta våld.

NSF grundades 1994 i Karlskrona, och blev rikskända när det framkom att flera av malexandermördarna var medlemmar i partiet. Sedan dess har organisationen stadigt växt och har lokalavdelningar i hela landet. Partiet har ställt upp i flera val, dock utan att ta några fullmäktigeposter.

Deras aktivister har satsat hårt på den nazistiska framtoningen och bar i regel uniform vid demonstrationer och flygbladsutdelningar. Vid skapandet av Folkfronten fick alla medlemmar i NSF erbjudandet att kostnadsfritt bli medlemmar i den nya organisationen.

Den 22 november fick NSF medlemmar veta att de stod partilösa och att NSF inte längre var lösningen för ett svensk Sverige. Ledningen för NSF förklarade att partiet var upplöst och att partiets samtliga resurser gick till ett nytt parti – Folkfronten.

Det var under ett stormöte i Östergötland som NSF lades ned och Folkfronten bildades. Till partiledare för det nya partiet presenterades Daniel Höglund, som fram tills den 22 november satt i NSF:s riksråd. Han menar att trots Folkfrontens styrelse enbart består av tidigare NSF-aktivister så är detta inte en fortsättning på NSF utan något helt nytt.

– Det är ett helt nytt parti. Man blir inte per automatik medlem bara för att man har varit medlem i NSF tidigare. Vi sätter inga etiketter på oss över huvud taget, men vi tror inte på det demokratiska statsskicket.

Varför kände ni behovet av att starta ett nytt parti?

– Vi har sett ett intresse för att starta ett nytt parti under en längre period, och nu kändes det naturligt att göra det. När vi arbetade med NSF tidigare så såg vi att vi hindrades av sättet som vi arbetade på där. Därför beslutade vi att starta ett nytt parti.

Partiets tio-punktprogram är klassiskt fascistisk. Vad är den stora skillnaden mot NSF?

– Vi ser inga anledningar till att jämföra vårt nya parti med partier som har funnits tidigare. Vi kommer att arbeta mycket med utåtriktad verksamhet, flygbladsutdelningar och traditionellt politiskt arbete. Huvudmålet med Folkfronten är att skapa ett svenskt Sverige. Nu kommer vi att satsa på valet 2010.

Mikael Ekman som arbetar med den antirasistiska tidskriften Expo har följt NSF sedan starten 1994. Han menar att anledningen till det nya partiet enbart har med taktik att göra.

– Det tog NSF 14 år att upptäcka att nationalsocialismen är ett ord som klingar negativt för gemene man och för att kunna rekrytera flera medlemmar måste de ha ett ”folkligt” namn. Då är det viktigt för dem att säga att det är något nytt, att de bara har donerat NSF:s resurser och att det sen bara råkar vara en slump att hela partistyrelsen består av gamla NSF-aktivister.

Att namnbytet kommer att innebära någon större skillnad på medlemskadern ställer sig Mikael Ekman skeptisk till. Han tror inte på några högre krav eller upprensningar inom Folkfronten.

– Folkfronten har inte råd att säga nej till några medlemmar, då skulle de få en väldigt liten grupp. Men alla kommer inte vilja stämma in på den nya linjen, flera tidigare NSF-medlemmar kommer att söka sig till andra organisationer som är uttalat nationalsocialistiska. Tidigare har NSF och Svenska Motståndsrörelsen, SMR, profilerat sig på att de är riktiga nationalsocialister och inte skäms för det. Nu vänder NSF och blir bara som en blek kopia av Sverigedemokraterna. Det innebär att SMR blir ensamma på arenan.

 • Facebook
 • Twitter
 • del.icio.us
 • Print

24 kommentarer till Intervju: Folkfronten

 1. Nisse

  Hmm, mailintervjuer? Svaren känns igen, ord för ord, från annat håll.

  En korrvända vore kanske lämplig, för övrigt?

 2. Red

  Nisse, du kanske känner igen svaren då intervjun varit publicerad tidigare.

 3. Martin Fredriksson

  Det är telefonintervjuer och artikeln är skriven av mig och publicerad på min blogg. Publicerad på DK med lätt redigering och med tillåtelse.

 4. Bengt

  Vilket nonsens. Folkfronten är inte en våldsam grupp. NSF var inte heller våldsamma. Bara för att några medlemmar begått brott (som NSF tog tydligt avstånd från) så är inte partiet kriminellt, eller är sossarna kriminella om någon av deras medlemmar begått brott? Vad är det med er syndikalister, måste ni ljuga så snart ni får tag i en dator?
  Du kan inte koppla branden eller något annat liknande brott till Folkfronten. Det du sysslar med är ren och skär smutskastning, knappast journalistik.

 5. otep

  Beng vilken värld lever du i?
  Nationalsocialismen är en ideologi som baseras på kulturell nationalism och rasism och där våldet av övermäniskor mot de mindre värda alltid har varit en stor faktor. Sen om det var smr, info14, folkfronten eller vad du vill kalla dem så var det högst troligen nazister/främlingsfientliga som genomförde attentaten men om du vill förneka det uppenbara så gör det du. Läs nationellt motstånd elller något dylikt så kanske du hittar din sanning där

 6. Peter

  Var finns bevisen för att det skulle varit nazister som satte eld på kulturhuset och lägenheten?

 7. Alex

  Det är bara logiker och jurister som till vardags befattar sig med bevis, hur mycket av det du varje dag tar för givet är bevisat? I regel så utgår vi från vad som är rimligt snarare än vad som är bevisat, och att nazister ligger bakom mordbränderna är mycket rimligt.

  Vi har alltså två mordbränder i samma område som sammanfaller med tiden kring 30:e november och Salem och som bägge riktar sig mot anti-rasistiska vänsterkrafter. Cyklopen, ett frihetligt och antirasistiskt aktivitetshus brändes ner vid den tid då det tidigare varit tänkt att Nätverket mot Rasism skulle hålla möte där. Nazistiska nyhetssajten Info14 antyder (men säger det förstås inte rakt ut) att de är ansvariga eller i.a.f. har god kännedom om dådet. En kort tid senare, i samma område, riktas en mordbrand mot ett syndikalistpar som ett par månader sedan hängts ut på just Info14. Det finns absolut ingenting som tyder på att säg Hells Angels eller någon annan yrkeskriminell gruppering skulle ha någonting otals med paret (det vore befängt) och dessutom så brukar inte den organiserade brottsligheten använda sig av sådana metoder, mörda barn o.s.v.

  I inget av fallen så finns det några alternativa förklaringar, inga hotbilder från något annat håll än från just nazister. Detta samtidigt som allting faktiskt pekar på att det var just nazister som låg bakom dåden, vilket även polisen tycks övertygade om.

  Jag förstår faktiskt inte varför vissa envisas med att förneka det uppenbara, liberaler o andra springer omkring och kräver ”bevis” någonting som man aldrig gör annars. Men när just nazister pekas ut som gärningsmän (eller kanske snarare när just vänstern angrips) så är man helt plötsligt kritiska in absurdum.

  Det är självklart att man inte ska döma någon i brist på bevis, men nu är det faktiskt inte någon enskild individ som utpekas som skyldig och som dessutom skall dömas för brottet, utan det är bara så att vi säkert kan konstatera att angreppen kommit från någonstans inom naziströrelsen. Ett som sagt jävligt rimligt påstående, men har du någon vettig invändning eller att förslag på vart annars dåden skulle ha sitt ursprung så är du välkommen att säga det…

  Nu har jag visserligen utgått från att du Peter känner till skälen till varför nazister antas ligga bakom, men ändå väljer att vara skeptisk. Om det är så att du helt enkelt inte har någon aning utan bara undrar varför vi dragit den slutsatsen så kan du bortse från delar av det här inlägget….

 8. Göran johansson

  En nystart var namnet. Tror dock att intervjun kortades ner pga att daniel talade allmän fakta. Ett bevis på medias censur fick vi reda på tex sr intervju med både rickard ekman och daniel höglund.

 9. Peter

  Du, Alex, menar alltså att man anklaga en hel politisk rörelse för grova brott, bara någonting tyder på att de skulle vara skyldiga?
  Jag vet mycket väl att info14 har skrivit om både syndikalisterna i lägenheten och om Cyklopen, men syndikalister och andra vänsterradikala tar en risk genom att så ofta provocera och hetsa mot andra, så kallade fascister, de leker hela tiden med elden. Den här gången brände de sig och genast blev de offer för de hemska ”nazisterna”. Men har de någon annan än sig själva att skylla efter åratal av stenkastning, vandalisering och allmänt förakt för yttrandefriheten? Och vad skulle de med fotanglarna som hittades i Cyklopen till? Var det kanske så att de tände eld på huset och lägenheten själva för att dra folk till sina motdemonstrationer?
  Vad jag försöker få fram är att bevis ibland betyder allt, annars väger inte ordet sanning tungt. Vad mer än hotbilden, som tydligen inte är så viktig när lagliga demonstrationer attackeras eller när hem vandaliseras av grupper som afa, vad mer än den tyder på att ”nazister” skulle stå bakom dåden?
  På samma sätt som jag inte kan vara kristen kan jag omöjligt tro på ”fakta” som inte bevisas.
  Jag ställer frågor, men vem kan ge mig svar?

 10. Jonny

  Peters senaste inlägg är ett intressant ett; han avslutar med att ställa en fråga och börjar med att ge ett eget svar på den.
  Först skriver du att fackliga aktivister och antirasister får skylla sig själva då de blir angripna av nazister, eftersom de själva (hur var det här med att anklaga en hel politisk rörelse för grova brott?) kastar sten och bla bla. Du erkänner alltså att det troligtvis var nazister som utförde attentaten, som repression för de fackliga aktivisternas terror (som deras minderåriga dotter säkert också var pådrivande i, hon får skylla sig själv som leker med elden). Sen undrar du vad som tyder på att nazister ligger bakom? Whut?

 11. Peter

  Nej Jonny, jag antar inte att det var nazister, men du, SUF, afa, media och många andra tar för givet att det var det. Varför? Ni har inga bevis, men är det möjligen så att ”nazisterna” hade anledning att attackera syndikalisterna samt Cyklopen? Anledningar som hade med fotanglar och diverse våldsamheter att göra?
  Jag skriver inte att fackliga aktivister och antirasister får skylla sig själva, jag frågar om det inte kan vara så.

  Ge mig bevis, inte hänvisningar till något som skrevs på en hemsida. För på samma sätt kan ”nazister” hävda att kommunister, syndikalister, socialister, anarkister och allt vad det heter, ligger bakom minsta olyckshände som drabbar dem.

 12. Jonny

  Du skrev:
  ”Syndikalister […] tar en risk genom att så ofta provocera och hetsa mot andra, så kallade fascister, de leker hela tiden med elden. Den här gången brände de sig”
  Så antingen är det nazister som ligger bakom och därmed orsak/verkan enligt dig (och om vi då ska snacka bevis kan du ju f.ö. hosta fram något om att dessa syndikalister ”provocerat och hetsat mot fascister” (sic)), eller så… ja, vadå? Antingen får de skylla sig själva eller så får de inte det.
  Peter, för i helvete, läs vad jag och andra skriver! Det fanns en reel hotbild från högerextremt håll, och inget som tyder på att någon annan kan vara intresserad av att skada familjen; alltså är det rimligt att anta att någon med anknytning till den nazistiska rörelsen utfört dådet. Även polismakten håller med om detta. Om/när man velat/vill bevisa bortom alla rimliga tvivel att en enskild person eller grupp utfört dådet, då hade det varit relevant att åberopa bevis. Det enda som presenterats är en hypotes om vad som verkar rimligt i sammanhanget.
  Ja, nazister kan hävda att vänsterelement ligger bakom minsta olyckshändelse som drabbar dem, vad ska jag göra åt det? Presenterar de en rimlig förklaring är det väl upp till den som känner sig utpekad att dementera. De militanta delarna av vänstern brukar gå ut med pressmeddelanden om aktioner och även dementera när man känner att man representerats på fel sätt. Om någon nazze känner att den inte vill kopplas samman med mordbranden är det bara att gå ut och ta avstånd från det, inte så svårt.

 13. Peter

  ”Så antingen är det nazister som ligger bakom och därmed orsak/verkan enligt dig (och om vi då ska snacka bevis kan du ju f.ö. hosta fram något om att dessa syndikalister “provocerat och hetsat mot fascister” (sic)), eller så… ja, vadå? Antingen får de skylla sig själva eller så får de inte det.”

  Jag har redan skrivit att det inte finns några bevis som säger att ”nazister” skulle ligga bakom det, men om så är fallet kan det handla om ett svar på ”vänsterns” ständiga provokationer vid exempelvis demonstrationer och inte minst afa:s små hembesök som de gör då då. Jag skriver inte att det är så, jag skriver att det mycket väl kan vara så. Däremot ”vet” du och andra saker utan att kunna bevisa det. Ni vet alltså egentligen ingenting.

  ”Det enda som presenterats är en hypotes om vad som verkar rimligt i sammanhanget.”
  Det är inte vad som skrivs. I alla de vänsterinriktade texter jag läst har det varit säkert att ”nazister” legat bakom.
  SAC:s rubrik: ”Nazister försökte mörda fackligt aktiva och deras barn”
  Inga hypoteser där inte.

  Det här handlar om grova anklagelser, kom med bevis eller knip.

 14. M

  Nej, det vore ju synd om anklagelserna gav NAZISTERNA ett dåligt namn!

 15. Nisse

  ”Var finns bevisen för att det skulle varit nazister som satte eld på kulturhuset och lägenheten?”

  Inte bevis, men rätt tydliga hintar på Info 14 (Cyklopen) och Patriot.nu (lägenheten). Vad vill du ha, ett öppet erkännande?

 16. hjorten

  ”Nu vänder NSF och blir bara som en blek kopia av Sverigedemokraterna”
  Expo kan inte ett skit om Sverigedemokraterna. Många som är med i expo är vänsterextremister. Nu är det bara en tidsfråga innan de börjar jämföra Moderaterna med Folkfronten.

 17. Henrik

  Folkfronten är ju en benämning på antifascistsik rörelse av kommunister, socialdemokrater och liberaler som skulle bekämpa just nationalism.
  Konstigt att F.d NSF tar det namnet. De kunde ju kalla sig folkpartiet istället?
  Jag tycker det var synd att de byte namn. Var inte medlem i NSF men tror på yttrandefrihet. Och det är ju tråkigt att NSF blev fega.
  Men, men världen blev nog inte mer demokratisk.
  Svenska Motståndrörelsen ska ju ha gått framåt tack vare NSF självmord. Även det gammla Nordiska Rikspartiet ska väl ha fått nytt blod i sina led.
  (Jag roar mig med att titta in på alla möjliga poltiska sidor.)
  Men nu har ju ett ”vanligt” parti i Linköping börjat kallas sig Folkfronten. Två partier ett namn.
  Så vad blir NSF/FF nya namn?
  De verkar älska ordet front. Svensk Front? Nordisk Front, Socialistisk Front, Svenska Folkfronten.
  ÄH! Lägg ner istället. Lättare för både vänner och fiender om ni kunde kalla er nationalsocialister istället.

 18. Putte

  Jag tippar på att de kommer att heta ariska fronten

 19. Joakim Södersten

  Hej! Jag råkade hitta sidan mer än av en slump när jag sökte på Folkfronten. Jag bor i Norrköping och har träffat på dessa människor när de stått med sina gula fanor med runan. Romantiskt … dessa ariska kämpar. De är märkligt svårpratade, jag försökte få igång en diskussion, de är kallt avvaktande, kanske taktik. Nu har de fått mer uppmärksamhet genom de lokala tidningarna och kanske de kommer att möta mer reaktioner hädanefter. Jag kommer vid nästa tillfälle bli lite djärvare, TVINGA fram en diskussion kanske. Helt fredligt naturligtvis, de försöker nog detsamma, de väntar, avvaktar på att bli attackerade, då kan de framstå i bättre dagar, martyrer, kämpar som slåss för frihet (de etniska svenskarnas, bara det är ju så djävla urbota dumt …). Men om de angriper mig, kommer jag utöva hederligt självförsvar, som känns …
  Deras patetiska gnäll om kringskuren demokrati, yttrandefrihet för deras del fyller mig med än mer förakt. För att genomföra deras djävla partiprogram krävs just ett tysta en stor opposition etc ja, alla vet vad jag menar …

 20. Torbjörn Lindberg

  Alla partier genomgår förändringar i och med vidareutveckling av ideologi. Vänsterpartiet är ju gamla kommunister, men ingen verkar dra historiska paralleller med kommunismens brott, eller hur?

  Facismen utvecklade sina idéer om kooperativism (Se kooperativ, Konsum m m) som dom hämtade från Syndikalismen. Hamnar syndkalister i samma grupp då?

  Kalr Marx och Moses Hess var goda vänner. Det var Moses Hess som grundade sionismen redan på 1860-talet där herr Hess menade att judarna var ett överlägset herrefolk. Nationalsocialisterna plagierade Hess och bytte ut ”judar” mot ”arier” – precis efter Hess förebild då Hess menade att det var en raskamp mellan judar och arier, en kamp judarna skulle vinna.

  Och jag är inte med i något parti. Jag är bara en vanlig neutral. Konstigt att jag vet det här, men inte andra.

 21. Den lille fete

  ”De verkar älska ordet front. Svensk Front? Nordisk Front, Socialistisk Front, Svenska Folkfronten.”

  hahaha, varför inte Frontfronten?

  Och Peter – det är ingen som som INTE tror att det är nazister bakom de uppräknad dåden. Räcker mycket bra med att den enklaste förklaringen mest sannolikt är sann.

 22. Ante

  Folkfronen är det enda partiet som jag föll för.
  Länge leve Folkfronten.

 23. Annon

  @Bengt: NSF/Folkfronten/Svenskarnas Parti är visst våldsamma och varit inblandade i flertalet misshandlar och upplopp! Jag har själv sett det. För ett antal år sedan försökte man t.ex. sticka ner konstaplar med spjutspetsförsedda fanstolpar när man startade upplopp och rusade mot polismakten i Mora.

 24. Annon

  @Torbjörn Lindberg: Syndikalism och korporativism är inte samma sak. Konsum var ej heller korporativistiskt, utan startade som inköpskooperativ och blev sedemera vanligt företag. Den svenska socialdemokratin har dock ett antal gånger tangerat korporativismen och har därmed i vissa frågor legat lite väl nära fascismen, obehagligt nog. Själva grundstenen i korporativismen/fascismen är att klasserna skall samarbeta.

Kommentera

Connect with Facebook