Intervju: Trubaduren som gör revolution på Island

Island är som bekant ett land med svåra problem. Det senaste årtiondets stora expansion av isländska banker runt om i världen och landets ekonomiska tillväxt har kunnat ske med hjälp av vidlyftiga krediter. Den oansvariga ekonomiska politiken, som på många sätt har liknat USA; kroniskt negativ handelsbalans, slapphänt finansinspektion och 110% av marknadsvärdet i lån till vem som än kliver in genom dörren har kraschat i en kaotisk röra av tvåsiffriga inflationstal, stigande arbetslöshet och en valutakurs i fritt fall.

I tidningarna har vi kunnat läsa om demonstranter som stormar riksbanken och kräver höga politikers och tjänstemäns avgång.  Vilka är dom? Vad vill dom? Jag ringde till Hörður Torfa, en människorättskämpe, skådespelare och trubadur som enligt vår källa ska vara ledare för demonstrationerna. När jag når honom är han hemma. Det hör till undantagen nu för tiden. I elva veckor har den organisation han skapat, ”folkets röst”,  demonstrerat  utanför parlamentet.  Varje lördag står de där och deras krav är tydliga.

– Vi kräver tre saker. Att riksdagen utlyser nyval i vår och att man omgående byter ut ledningen för riksbanken och för finansinspektionen, säger Hörður.

– Människor träffas utanför parlamentet för att diskutera med varandra och vädra sin frustration. Vi får ingen information, det är total tystnad och vi vet inte vad som komma skall. Nu när bankerna har räddats och tagits över av staten har man heller inte ändrat på något. Det är samma personer som sitter på de höga stolarna i företagen och de tillåts fortsätta som förr. Dom förslavar folket och räddar sitt eget skinn.
Eliten håller varandra om ryggen och har bildat en allians mot vanligt folk. Media, rikemansfolk, bankerna och staten är så sammanvävda i det här lilla landet. Det är korruption och svågerpolitik hela vägen igenom. Jag har pratat med journalister som ger en skrämmande bild av läget. De får inte ut någon vettig information från banker och myndigheter, det är locket på och ogenomträngligt. Tyvärr tror jag inte att gemene man förstår vilken onyanserad bild de får serverad eftersom vi är vana att tro på vad regeringen säger. Internet är den enda chansen att nå ut med oberoende information just  nu.

Demonstrationerna har hittills inte fått regeringen att ge vika. Oppositionens försök till misstroendeförklaring i riksdagen röstades ned och ledningen för myndigheter och banker är densamma som förut. Men demonstrationerna har ändå skakat om makten.
– Vår organisation genomför lugna och fredliga demonstrationer, samtidigt har grupper av unga valt mer uppseendeväckande metoder, till exempel har de kastat ägg och försökt storma riksbanken. Det är deras framtid som de slåss för och de gör helt rätt även om vi väljer olika vägar för kampen. Men media beskriver ungdomarna som ligister och barnrumpor som behöver en uppläxning och staten skickar kravallpolis på dom. Det är rent ut sagt skamligt att bete sig så mot nästa generation.

I svensk media lyfts Islands motsvarighet till LO fram och deras krav på att Island genast ska ansöka om medlemskap i EU och EMU.
–  Facket har inte vågat ta ställning för en radikal förändring. De är själva lite för insyltade i politiken men en av ledarna har varit på våra demonstrationer och talat och jag har pratat med flera av dem. Kravet på EU-medlemskap är dock inte förankrat hos folket. Det måste vara en öppen process och tillåtas att ta tid. Det har inte varit någon reell debatt i frågan, trots att det är en enorm omställning det handlar om.

Vinterkylan har dragit in över Island de senaste veckorna och det blir allt svårare att samla folk till demonstrationer varje lördag. Folkets röst är på väg att byta taktik för att driva igenom sina krav.
– Vi har startat aktionsgrupper som får instruktioner via sms och mobilsamtal . En halvtimme innan aktionen går informationen ut till aktivisterna.

Hörður  är dock mycket förtegen om vad aktionerna innebär. När jag frågar honom om det blir det tyst i andra änden av luren. Istället går vi över till att diskutera vad han ser bortom aktionerna. Vad händer om folkets röst får gehör för sina krav?
– Vi håller på att formulera ett manifest. Det är en öppen process där alla får delta. Det handlar om våra krav, framför allt om att byta ut ledningen för landet och att skapa ett öppnare samhälle. Att få slut på hemlighetsmakeri och nepotism. Vi försöker samla duktiga och kompetenta människor som vi ska föreslå bli ledare för riksbank och finansinspektion.

Om den egna politiska framtiden säger han så här:
– Media utmålar vår organisation som vänsterradikala fastän vi inte har några sådana ambitioner, vi vill bara få till stånd en förändring och göra samhället öppnare och mer demokratiskt. Jag är en aktivist. Det har jag varit i 35 års tid och jag har alltid kämpat för rättvisa. Jag gör det inte för att bli rik och berömd och jag har aldrig tagit betalt för mitt engagemang, utan finansierar detta själv. Men jag har ett starkt stöd från många och folkets vilja har fått in en del pengar som ska redovisas helt öppet vad de går till. När vi fått igenom våra krav ska jag återgå till att skriva musik. Jag ska fortsätta att turnera med min gitarr och låna min röst till de svaga i samhället. Jag ska fortsätta att kämpa  för ett bättre Island.

Dagens konflikt önskar folkets vilja lycka till med den fortsatta kampen.

  • Facebook
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Print

theo

1 kommentar till Intervju: Trubaduren som gör revolution på Island

  1. Rickard Melkersson

    Bra inlägg Theo. Jag håller med dig i din analys, och det är tråkigt att det ser ut som det gör, Island är ju trots allt ett fantastiskt land.

    Mvh

Kommentera

Connect with Facebook