Kontroll och våld i vår vardag

Under de senaste veckorna har vi på Dagens Konflikt, många bloggare och journalistkårens branschtidningar vittnat om hur mötesfriheten systematiskt kränkts för aktiva antirasister. Samtidigt har vi haft en livligt pågående debatt om hur vår integritet och informationsfrihet kränks genom den sk. FRA-lagen och det nya IPRED2-direktivet. Och nu har vi ytterligare ett exempel på hur marknaden fråntar människor ytterligare fundamentala fri- och rättigheter.

På Råstagaraget i Stockholm har det blåst upp till storm efter att företaget Busslink aktivt förföljt anställda som har försökt att organisera det stora missnöjet med hur företaget sköter verksamheten. Detta har lett till att fackligt förtroendevalda misshandlats och avskedats efter att ha protesterat mot arbetsmiljön, bussförare har svartmålats i media och dessutom olagligt övervakats i sina personalutrymmen.

Det som började med ett allmänt missnöje med nya försämrade arbetstider har alltså lett till en förföljelse av organiserade anställda. Under ett personalmöte förra veckan avslöjade ledningen att man olagligt filmat anställda vid den fackliga anslagstavlan och i personalutrymmen. Detta för att kontrollera vilka som sprider företagskritisk information. 

Två stycken anställda avskedades också efter att ha anklagats för att dela ut flygblad på arbetsplatsen. En utav dessa anklagas också utav ledningen för att ha kränkt sina arbetskamrater när han samlat in 200 namn på arbetsplatsen i protest mot avskedandet och misshandeln av den fackligt förtroendevalda. 

– Det är en skräckatmosfär. Ingen vågar säga något. De är rädda för att få sparken, säger Djampour Fereidon, från styrelsen för Kommunals klubb på Råstagaraget till tidningen Kommunalarbetaren

Trots detta så fortsätter många anställda att på olika sätt protestera mot det som händer. Arbetsplatstidningen Råsta Arbetaren skriver: “Att sprida en tidning är inte heller någon giltig grund för avsked. Sverige är ingen diktatur, vi har yttrandefrihet och tryckfrihet. Det är inte olagligt att sprida vad man tänker, vi uppmanar alla att fortsätta tänka och diskutera situationen på Råsta. Allas röster skall få höras.“

Det finns fundamentala intressekonflikter mellan det som anses vara bäst för marknaden och det som anses vara bäst för oss alla. Denna intressekonflikt visar sig ibland genom att någon vill förbjuda oss att dela med oss av vårt trådlösa nätverk. Och ibland genom att folk misshandlas på sina arbetsplatser och fråntas sin inkomst.

  • Facebook
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Print

jesper

Kommentera

Connect with Facebook