Stjärnfamilj bortom retoriken

Nånstans kan man tänka sig att det är förhållandevis lätt att, i Sverige, plocka valfri norm och bryta mot i 20-årsåldern. Till exempel familjebildningar med fler än två personer. Betydligt tunnsåddare blir det med normbrytare upp i åldrarna. Nånting händer vid trettiostrecket, barn och barnlängtan bland annat. Ett chicken race tar vid där den som lämnar den alternativa familjebildningen sist blir ensam kvar. Ett par, hetero eller homo, som sedan skaffar barn är och förblir normen, det som verkligen räknas.

Därför gläds vi åt Vänsterpartiets utspel under Prideveckan om möjligheten till fler vårdnadshavare. Lagstiftaren kan verkligen inte göra allt i den här frågan, långtifrån. Det handlar om ingrodda normer och förväntningar, en förlegad idé om en borgerlig kärnfamilj som samhället minsta sociala enhet. Som sådan måste den attackeras tålmodigt och på flera fronter.

Men, vi kan se till att staten inte lägger hinder i vägen för dem som vill forma sin familj efter andra tankar och idéer. Avskaffandet (eller förskjutandet) av taket för antal vårdnadshavare är ett steg förbi ett sådant hinder.

När fler än två personer bestämmer sig för att bilda familj och skaffa barn tillsammans så är den tredje (och fjärde, och femte…) en part på nåder. Det innebär i korthet att den saknar både rättigheter och skyldigheter. Ingen föräldraförsäkring eller garanterad kontakt med barnet vid eventuell separation. Men heller inget underhåll eller krav på ansvarstagande. Det leder till att färre tar risken att involvera andra i ett barns fostran, men också att färre låter sig involveras i ett barns liv utan att vara biologisk förälder.

Precis som vi en gång avskaffade sambeskattningen för att komma bort från försörjarlöner och hemmafruideal, är det nu dags att omformulera familjebildningens DNA-kod. Fler vårdnadshavare är ett viktigt steg på vägen.

Foto: nico_se@flickr

  • Facebook
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Print

martin

1 kommentar till Stjärnfamilj bortom retoriken

  1. Svalin

    Ett bra utspel från V. Kul att F! numera inte är ensam med de förslagen. Jag hoppas bara att det inte är en fråga som sägs bara för att det är Pride och man då vill visa sig tolerant och modern. Frågan får absolut inte glömmas bort.

Kommentera

Connect with Facebook