Sveriges demonstrationsfrihet – och vänsterns

Poliser som bryter överenskommelser var temat för dagens antirasistiska demonstration i Salem. Bara en halvtimme innan Nätverket Mot Rasism’s demonstrationståg skulle avgå fick man reda på att den demonstrationsväg som man tidigare förhandlat fram till inte var möjlig.

Kort därpå bröt dialogpolisen all kontakt med demonstrationen och lämnade området medan polis vid Rönninge station stoppade ett pendeltåg med över två hundra antirasister som vill protestera mot nazisternas marsch. I princip samtliga av de två hundra antirasisterna bussades bort och tvingades att återvända till stan med ett annat pendeltåg, utan att ha begått någon som helst brottslig handling. Tvärt emot polisens uttalande om att detta skulle skett frivilligt.

Deras frihetsberövande byggde på att de ville delta i NMR:s fredliga samling. Och här var det andra brottet mot överenskommelsen med polisen, då de tidigare lovat att inga spärrar skulle förekomma och visiteringar skulle ske selektivt. Att polisen utan brottsmisstanke omhändertog över två hundra antirasister kan inte tolkas som något annat än att Nätverket mot rasism inte fick använda sin grundlagsskyddade rättighet att demonstrera.

Att polisen inte heller lyckas dementera uppgifterna om att unga civilklädda poliser skall ha beblandat sig med demonstranterna, och varit delaktiga i att starta oroligheterna vid Rönninge station, är även det oroväckande. Att civila poliser inte skulle beblanda sig med demonstranterna var också det en överenskommelse man haft med NMR.

”Dagens polis skyddar morgondagens Hitler” är ett slagord som ofta känns vulgärt och frasradikalt när det ropas vid antirasistiska demonstrationer. Men i skuggan av dagens händelser klingar slagordet illavarslande väl.

Ett sorgligt faktum från dagen är också att journalister sköter sitt värv så illa. Det finns å ena sidan de bekväma journalisterna som helt enkelt återberättar vad Polisens Presstalesman än önskar få ut för att styra mediabilden av vad som hänt. När TT helt okritiskt accepterar polisens påstående om att ”militanta aktivister från Danmark stoppats” och att ”det var uppenbart att de var där för att ställa till med bråk” så ställer inte en endast journalist, vare sig från TT eller någon annan, en följdfråga om hur polisen kunde veta detta och på vad de baserar den bedömningen. Det kan uppenbarligen inte ha varit det faktum att de kommit från ett annat land för att demonstrera, då polisen släppte igenom en buss med tyska nazister vid samma tid.

En journalist fanns faktiskt på plats, Ülkü Holago från Svenska Dagbladet. Hon satt på pendeltåget tillsammans med antirasisterna, därför kunde hon först berätta följande:

”– När vi kom till Rönninge stoppades alla genast av kravallpolis. Sedan dess står vi här på perrongen, utan någon information. Mina journalistkollegor säger att polisen sagt att alla som vill och sköter sig kan lämna, men det stämmer inte”

Den historien rimmade dock illa med den bild som Polisens Presstalesman ville ha ut, och därför försvann hennes berättelse från Svd’s nätpublisering inom en timme. Nu återfinns den istället på Nyheter 24 där hon istället kallas för ”en källa till Svd”.

Informationsflödet är alltså inte perfekt kontrollerat, men polisen lyckas väl med att skapa en bild av aggressiva demonstranter som de tvingast kontrollera. Ingen kommer att tro den demonstrant som själv var där, blev påhoppad av polisen, pepparsprayad och inslängd på ett tåg som polisen internt kallade för ”en rullande arrest”.

På det tåget som Svd nu okritiskt upprepar ”fanns till för de som frivilligt ville vända hem. Vi har inte kastat eller tvingat någon ombord. Fanns det poliser ombord var det för att bibehålla ordningen. De som skulle omhändertas av oss hade vi redan bussat iväg”. Den rullande arresten fick bara vänsterfolket uppleva, Svd var inte längre på plats. De lyckades inte få bilder på pepparsprayade ungdomar inne på tåget eller på den misshandel polisen utförde vid dörrarna för att trycka in folk.

Man skulle kunna tänka sig att Svd bara har lata journalister, men de var faktiskt på plats och de filmade även allting bara en bit därifrån. Slutsatsen blir därmed tyvärr att Svd medvetet ljuger; de bortser från vad de själva ser och hör för att istället ge denna bild av händelserna. Det är många som ska skämmas idag.

 • Facebook
 • Twitter
 • del.icio.us
 • Print

27 kommentarer till Sveriges demonstrationsfrihet – och vänsterns

 1. kenneth

  surgubben – är du dum i huvudet? Vilket förtroende menar du är brutet? att polisen givit falska föresatser inför demonstrationen (demonstrationsrätt remember?) och sen ägnar timmar åt ett fullkomligt demokratividrigt beteende och avslutar med allehanda godtyckliga anklagelsepunkter för att få iväg folk (väl medveten om att dessa kommer ogillas och aktivisterna senare släppas) är ett svar från ett samhälle med ett gravt förtroendeunderskott.

  enda nollställda i sammanhanget är din förmåga att sätta samman fakta till en åsikt.

  dessvärre är det så att den här snuten är vad du vill ha, tills de smäller de dig.. och då kommer jag inte orka säga ”vad var det jag sade”… att du däremot ägnar tid åt att skriva provokativa kommentarer när en hyfsat stor insats med all tydlighet visats media flathet, okunnighet och medlöperi förundrar mig.

  dessvärre är det så att den här mediabevakningen är vad du vill ha, tills den ljuger om dig.. och då kommer jag inte orka säga ”vad var det jag sade”

 2. herman

  Jag ber om ursäkt Kenneth men eftersom Surgubbens inlägg helt saknade relevans och saklighet valde vi att ta bort det. Men vi uppskattar att du tar dig tid att svara och låter ditt svar stå kvar då det var bra.

 3. Levertin

  Förbyggande åtgärder är alltså negativt? Naturligtvis bussar polisen iväg de som kommer orsaka våldsamheter, dvs motdemonstranterna i detta fal. Salemfondens fackeltåg är inte det som kastar sten mot polisen och sätter containrar i brand. Den realistiska lösningen blir uppenbar…

 4. Elias

  Att hindra hundratals människort för att några av dem kanske kan ställa till problem. Vad är nästa steg? Förbjuda folk att säga saker för att de kanske kommer säga något olagligt?

  Salemfondens medlemmar går fint i raka led en dag om året. Nästa dag eldar de upp barnfalmijers lägenheter. Ja det är en realistisk lösning det!

 5. Jesper

  Men kära Levertin! Vi har ju redan tagit upp argumenten mot det du just skriver. Varför inte ta och svara seriöst på det? Känns det bättre att portionera ut små dumheter under andra artiklar än att diskutera seriöst där det hör hemma?

  Läs mer: /admin/mordbrannare-som-ordningsfraga/

 6. Ankan

  Ja men du surgubben, tänk lite =) om alla ca 1000 demonstranter som årligen marscherar med NMR skulle vara våldsmma, skulle inte polisen ha en chans! Sanningen är att det är EFTER NMRs demonstration bråk brukar uppstå, när några hundra aktivister väljer den militant vägen. Och som Holago påpekar ljuger polisen rakt ut, det är nog inte första gången.

  Bra artikel!

 7. Olov

  ”De lyckades inte få bilder på pepparsprayade ungdomar inne på tåget eller på den misshandel polisen utförde vid dörrarna för att trycka in folk.”

  Jag säger inte att det ovan inte har hänt, men det är snart 2009 nu .. så var är egentligen den skakiga videofilmen som visar allt? Alla idag har väl en mobiltelefon med videofunktion, eller? Annars är det ju bara ord mot ord … jag kan lika gärna lita på SvD som på er.

 8. Elah

  Ja det kan du verkligen göra. Det beror väl mest på var i konflikten det känns som man hör hemma annars. De som blir citerade i alla tidningar och har en budget på flera miljarder eller ideelt drivna människor som kämpar för att öht. göra sig hörda.

 9. Olov

  Jag håller helt klart med antirasisterna! Ingen rasistisk demonstration ska vara obesvarad.

  Men jag vill också gärna tro att polisen gör ett bra och korrekt jobb. Så… intressekonflikt?

 10. Mårten Fjällström

  Vad gäller Ülkü Holago så bekräftar google att det funnits en sida på svd.se med meningen ”Ülkü Holago är inspärrad på perrongen som polisen stängt av”. Den är tyvärr inte cachad, men jag lägger sökningen i fältet för webbsida. (Tips till alla intresserade av att göra scoop om hur mediesidor ändras: ta screenshots om du ser en artikel som är trolig att förändras dramatiskt.)

  Men ja, 2008 bör demonstranter alltid ha mobiltelefoner redo och någonstans att skicka filmerna direkt så att någon som inte är vid demonstrationen kan lägga upp dem på nätet.

 11. Olle

  Oftast är det jävligt svårt att filma samtidigt som man blir slagen med batong och pepparsprayad.

 12. Red

  Mårten: som du ser så säger ”källan” i Nyheter 24 ”journalistkollegor”, det är nämligen identiskt med citatet som stod i Svd först.

 13. Leif

  Jag var på plats och kan intyga att poliserna pressade ombord ”antirasisterna” (ganska sakta och metodiskt), då dessa försökte hålla sig kvar i vad de kom åt (soffor, pelare etc). Skälet till att poliserna ville få bort antirasisterna från platsen torde vara ganska så uppenbart, de ville inte att de två grupperna (antirasister – högerextremister) skulle få en chans att mötas då situationen skulle bli helt okontrollerbar och farlig.
  De demonstranter som försökte motsätta sig ovanstående med hjälp av våld blev någorlunda bryskt bortförda från gruppen, vilket situationen tycktes kräva. Jag kunde inte se att det förekom någon form av misshandel på perrongen eller uppfatta något övervåld från polisens sida. Däremot märktes kampstämning och viss aggressivitet ifrån antirasisterna i form av nedlåtande utrop och ramsor tillägnade polisen.

 14. Mårten Fjällström

  Naturligtvis, min förhoppning var att det finns någon som inte blir slagen samtidigt som kan filma.

 15. Tor

  Polisens agerande var naturligtvis olagligt och klassas som myndighetsmissbruk. Polisen får inte hindra folk att ta sig till en tillståndsgiven demonstration och att kollektivt hindra 200 personer från att ta sig till en tillståndsgiven demonstration är naturligtvis ett ännu grövre brott.

  1989 fälldes ett högt uppsatt polisbefäl i tingsrätten för myndighetsmissbruk, då han 1988 hade stoppat en demonstration och därefter spärrat in cirka 300-400 personer på en gata i Stockholm under 40 minuter.

 16. Red

  Leif: Pepparsprayade kamrater som satt platsen bredvid, batongslagna kamrater som åkte buss osv. visar att du nog inte såg allt som hände då. Det syns även rätt tydligt på tv-bilderna.

 17. Red

  Leif: tilläggas bör kanske att den allt överröstande ramsan var ”Vår mötesfrihet, en demokratisk rättighet”

  Märkligt att du missat så mycket…

 18. Patrik

  Jag hoppas verkligen att så många som möjligt av de drabbade kommer att anmäla polisen, inte för att jag tror att någon domstol skulle dömma sina polare till snutar men man kan ju i alla fall hoppas att nån journalist med som vill ha hedern i behåll isf känner sig tvungen att berätta hur det verkligen gick till.

 19. Alex

  Vad fan ville polisen åstadkomma med det här? Antar att de vill provocera till mer våld, de kan mycket väl lyckas, tyvärr. Fy fan.

 20. bo

  Rätt åt vänstern att de blev stoppade, dom är bara ute efter att starta bråk.

 21. Salem

  Sorry kan någon radera första inlägget, blev lite fel..

  Hej! denna gång så bröt mot mänskliga rättigheter, rörelsefriheten och yttrandefrihet. Jag som många andra på plats blev vittne till någonting man aldrig trott skulle hända. Folk blev ihop klämda av polisen från fram och bak. avspärrade från sidorna. En av poliserna på plats hävdade att polisen genom högtalare gett folk direktiv att man fick lämna platsen frivilligt, vilket va rena lögnen.Hur skulle folk kunna lämna perongen om man va spärrade från alla håll? plus att dom satt det skulle bli visitering. så folk väntade på att bli visiterade att det skulle flyta på lungt.

  Istället gick polisen hårt med batonger och pepparspray mot demonstranterna.

  Alla demonstranter blev omhändetagna och deporterade till arrest. där man fick sitta många timmar utan vatten.
  OBS! Många mindreåringar satt i celllerna utan att föräldrar eller socialen blev informerade!

  MVH Salem

  Undrar verkligen om polismakten har kvävt demokratin!

 22. Leif

  Varför raderade du mitt tidigare svar?

  Det förekom även andra ramsor och tillrop på perrongen i Rönninge än den du ger exempel på…

 23. Leif

  Kommer jag att bli bannad för mina inlägg här, passar de inte er norm? Skall alla som postar här tycka likadant, i kör?
  Ni pratar om mötesfrihet, vad hände med rätten att fritt få uttrycka sig?

 24. Olov

  Till SvDs försvar gav artikeln i den tryckta tidningen idag en mer nyanserad bild av vad som hände, dvs mer i linje med vad som skrivits på den här bloggen. Den nämner också bland annat att polisen ljög eller lämnade felaktig information om vad de egentligen gjorde.

  Till SvDs nackdel saknade dock dagens tidning helt någon kommentar eller debattartikel om rasism eller polisens verksamhet. Det var helt och hållet andra ämnen som rådde på debattsidorna. Märkligt.

 25. Anders

  Förebyggande åtgärder från polisen som i detta fall var olagliga. För det slags ingripande som gjordes krävs konkret fara för allvarlig ordningsstörning och då räcker det inte med att det varit stökigt tidigare år. Att polisen sedan ljuger och döljer sanningen är bara ännu ett brott de begår.

  Allt våld som används av polisen för att göra något de inte får göra är brottsligt övervåld. Exempel på sådant övervåld är att spärra in människor på en station och att tvinga dem på ett tåg de inte vill gå på.

 26. Elake Måns

  Imponerande att Surgubbens inlägg tas bort medan Kenneths personangrepp får fortsätta ligga kvar…
  Nåja det där med fritt meningsutbyte har aldrig varit vänsterns melodi.

 27. Ammar

  Lustigt att du Leif, anser att vägen för att undivka konfrontation mellan nazisterna och vänsteraktivisterna är att inskränka de sistnämndas grundlagsskyddade rättigheter. Att ställa in nazisternas marsch tycks inte vara något alternativ enligt dig. Har nazisterna större rätt att demonstrera än andra grupper?

Kommentera

Connect with Facebook