Vänstern bör sikta mot stjärnorna

Vänstern går mot valet med avsikten att byta regering – och politik. Men kan denna verkligen förändras i grunden under rådande omständigheter? Eller leder en kursändring också till en kollisionskurs med kapitalet, som vi är allt annat än rustade för? I alla händelser kan tiotalet bli en spännande tid, om bara vänstern klarar av att höja blicken. Det skriver Martin Hofverberg, ordförande för Tankesmedjan Konflikt.

Så har vi äntligen gått in i valåret 2010. Regeringsskifte är tänkbart, ja till och med möjligt. Om landets progressiva krafter lyckas hålla liv vid indignationen över att en släkting eller vän blivit utförsäkrad och tvingats till sjuknärvaro i arbetslöshetsreserven under brinnande finanskris borde Reinfeldts avgång vara ett faktum. Men vad händer då? Den ekonomiska politiken lider över hela västvärlden av en genomträngande paradox: Samtidigt som vi övergår till tjänstetunga ekonomier och rationaliserar varuproduktionen – det vill säga vi skulle kunna ha mer tid över för varandra – blir vi fråntagna det vi en gång ägt gemensamt för att i stället tvingas konsumera samma tjänst till ett pris.

Kapitalet skapar pseudomarknader för att kunna fortsätta expandera, och därmed existera. Senast gällde det bilprovningen, men oftast radikalt mycket viktigare samhällskomponenter. En vänsterpolitik värd namnet skulle beröva kapitalet möjligheten att skapa dessa marknader och därmed gå i närkamp med dess rätt att existera. Komplicerat? Låt oss gå till den ofta omnämnda Baumols sjuka.

Läs hela artikeln hos Arbetaren Zenit

  • Facebook
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Print

martin

Kommentera

Connect with Facebook