”Varför låter alla partierna så lika?”

I onsdags arrangerade Politiskt Korrekta Klubben ett panelsamtal med frågeställningen varför alla partier låter så lika. Samtalet kom aldrig riktigt igång och publiken fick inga riktiga svar. Det kan delvis bero på att frågan i grund och botten är felställd.

Det finns egentligen två perspektiv på frågan, som genererar två skilda svar. Ja, alla partier låter lika i den meningen att diskussionen hela tiden rör sig här och nu. Den politiska visionen idag ryms inte i valrörelsen, och det är tragiskt.  Nej, partierna låter olika i den meningen att de faktiskt är skillnad på vilka siffror som sägs. Och att det ena alternativet gynnar kapitalet mer än det andra.

Det skulle liva upp med ett vänsterparti som i större utsträckning pekade finger åt sina politiska motståndare (kanske med en gnutta mer fingertoppskänsla). Som brydde sig mer om att koppla sin dagspolitik med ett socialistiskt mål än att passa in bland politiker. Som faktiskt vänder Stockholms twittrare ryggen och fokuserar på sin målgrupp. Det skulle också liva upp med ärliga högerpartier, även om det är mindre troligt.

De som tjänar på att påpeka skillnaderna i politiken är de som tror att samhället är baserat på konflikt. De som inte tror att historien är död, eller att skattehöjningar ofrånkomligen leder till Gulag. Det politiska spelrummet har hamnat i frågor om procent hit eller dit, vilket förstås är viktigt, men det har skett på bekostnad av hoppet och tron på att en annan värld är möjlig.

Men de stora politiska striderna just nu finns utanför valrörelsen. Angreppen på arbetarrörelsens kanske viktigaste vapen – fackföreningarna. Borgliga ledarsidor försöker demonisera fackens stridsåtgärder och vill inskränka deras manöverutrymme. Det är inget nytt under solen men har ökat i intensitet i och med SACs konflikt med Berns. Samtidigt är det den typen av strider som avgör vilken politik som kan bedrivas i riksdagen. Den parlamentariska arenan skapas av hur konflikterna i samhället ser ut.

  • Facebook
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Print

herman

2 kommentarer till ”Varför låter alla partierna så lika?”

  1. Lasse

    Filmades tillställningen

  2. herman

    Inte vad jag såg.

Kommentera

Connect with Facebook