Stjärnfamilj bortom retoriken

Nånstans kan man tänka sig att det är förhållandevis lätt att, i Sverige, plocka valfri norm och bryta mot i 20-årsåldern. Till exempel familjebildningar med fler än två personer. Betydligt tunnsåddare blir det med normbrytare upp i åldrarna. Nånting händer vid trettiostrecket, barn och barnlängtan bland annat. Ett chicken race tar vid där den som lämnar den alternativa familjebildningen sist blir ensam kvar. Ett par, hetero eller homo, som sedan skaffar barn är och förblir normen, det som verkligen räknas.

Därför gläds vi åt Vänsterpartiets utspel under Prideveckan om möjligheten till fler vårdnadshavare. Lagstiftaren kan verkligen inte göra allt i den här frågan, långtifrån. Det handlar om ingrodda normer och förväntningar, en förlegad idé om en borgerlig kärnfamilj som samhället minsta sociala enhet. Som sådan måste den attackeras tålmodigt och på flera fronter.

Men, vi kan se till att staten inte lägger hinder i vägen för dem som vill forma sin familj efter andra tankar och idéer. Avskaffandet (eller förskjutandet) av taket för antal vårdnadshavare är ett steg förbi ett sådant hinder.

När fler än två personer bestämmer sig för att bilda familj och skaffa barn tillsammans så är den tredje (och fjärde, och femte…) en part på nåder. Det innebär i korthet att den saknar både rättigheter och skyldigheter. Ingen föräldraförsäkring eller garanterad kontakt med barnet vid eventuell separation. Men heller inget underhåll eller krav på ansvarstagande. Det leder till att färre tar risken att involvera andra i ett barns fostran, men också att färre låter sig involveras i ett barns liv utan att vara biologisk förälder.

Precis som vi en gång avskaffade sambeskattningen för att komma bort från försörjarlöner och hemmafruideal, är det nu dags att omformulera familjebildningens DNA-kod. Fler vårdnadshavare är ett viktigt steg på vägen.

Foto: nico_se@flickr

martin

1 kommentar till artikeln

Ship to gaza behöver din hjälp!

Ship to Gazas frihetsflotta, Freedom Flotilla, har attackerats av israelisk militär. Tidigt i morse mördades minst 10 personer när hjälpsändingen med nödvändigheter till Gazas hårt prövade befolkning till varje pris skulle stoppas. Israel har visat att man inte skyr några medel, och att civila från alla länder kan bli militära mål om de sätter sig […]

Läs hela artikeln…

Ockupationen av Kvarteret Kajan fortsätter

De senaste åren har husockupationer blivit som ett vårtecken i Sverige. Ungdomar runt om i landet vänder sig mot bristen på bostäder och vettiga lokaler att vara i utan att konsumera eller styras av andra. Kapitalets logik, där människor ställs utanför bostadsmarknaden för att hålla priserna uppe eller där kommunerna styrs av andra intressen än […]

Läs hela artikeln… (2 kommentarer)

Marxistiska begrepp: Arbete

På tre olika lördagar arrangerar bland andra Tankesmedjan Konflikt tre olika temadagar kring Marxistiska begrepp. I en lång tradition av marxistiska folkuniversitet uppdaterar vi ständigt Marx begrepp för dagens situation. Denna gång har vi kommit till begreppet Arbetsbegreppet i Kapitalet.

Jonas från bokförlaget Roh-nin går igenom Arbetsbegreppet utifrån Karl Marx Kapitalet Första boken och beskriver även det moderna arbetets historiska utveckling.

Läs hela artikeln…

Marxistiska begrepp: Värde

På tre olika lördagar arrangerar bland andra Tankesmedjan Konflikt tre olika temadagar kring Marxistiska begrepp. I en lång tradition av marxistiska folkuniversitet uppdaterar vi ständigt Marx begrepp för dagens situation. Denna gång har vi kommit till begreppet värde.

Sana Amin och Emelie Canadas reder ut begreppet värde och grunderna till Karl Marx värdeteori. Från varornas dubbelnatur till arbetsdagens längd.

Läs hela artikeln…

Skillnad på partier och partier

Det är helt rätt, som Anders Samuelsson (M) skriver på Debatt den 18 mars, att elever har rätt att slippa politisk propaganda på skoltid. Skolan är en arbetsplats och ingen given arena där de politiska partierna förbehållslöst kan bedriva kampanj. Men Samuelssons inlägg lämnar en del övrigt att önska. Man får anta att han menar […]

Läs hela artikeln… (2 kommentarer)

Till eder hushållsnära tjänst!

Debatten om de hushållsnära tjänsterna har tagit ny fart efter de röd-grönas besked om att avdraget skall avskaffas. Maud Olofsson går ut i agenda och förklarar att man skapat en väldans massa jobb, baserat på en almegarapport som sedan visade sig vara felaktigt citerad. Vi hörde av oss till Helena, som fått jobb tack vare […]

Läs hela artikeln… (3 kommentarer)

En film om Fackklubb 717

Våren 2009 varslas 33 anställda på Systembolagets dotterbolag Lagena Distribution AB. Företagets lokala fackklubb väljer att gå ut i strejk för att få företaget att dra tillbaka varslet. De menar på att arbetsbristen inte ligger i att det saknas arbete för de varslade.

Fackklubb 717 började som en film som i huvudsak rörde den fackliga striden på distributionsbolaget Lagena. Under processens gång utvecklades den till att handla om en större fråga – den som rör bemanningsföretagens vara eller icke-vara. Vad innebär det för löntagares anställningsvillkor att konkurrera med bemanningsföretag?

Läs hela artikeln… (3 kommentarer)